Teområder

INDIEN
Indien er verdens største producent af te. De mest kendte regioner, der producerer te er Assam, Nilgiri og Darjeeling. Assam er kendt for sin kraftige aroma og maltede smag. Teerne kan bære mælk og fungerer godt som morgenteer. Nilgiri-området er kendt for sine meget aromatiske teer, som også er klare og friske i smagen. Nilgiri teer er kraftige, men ikke helt så kraftige som Assam teer.

Darjeeling teer betegnes ofte som ”Teernes champagne”. Teerne dyrkes for foden af Himalaya og er kendte for deres meget aromatiske og blomsteragtige blade. Den første plukning i foråret kaldes ”Darjeeling first flush”. Den giver teer med delikate, sprøde og grønne smagsnoter. Plukningen om sommeren kaldes ”Darjeeling second flush” og er den primære plukning i Darjeeling.

SRI LANKA
Øen Sri Lanka som førhen hed Ceylon, er den tredjestørste teproducent i verden og den næststørste eksportør. Teerne dyrkes i 600 – 2.500 meters højde over havet og er kendt for deres utrolige aroma og smukke farve i koppen. De fineste teer kommer fra de højtliggende områder som Kandy, Uva og Uva Highland.

KINA
Teproduktionen i Kina består af mange små farme. Teerne samles af store co-operativer, der kontrollerer kvalitet, blander teen og sælger den direkte videre. Derfor sælges kinesiske teer sjældent med deres plantagenavn som fx i Indien. Jordbundsforholdene gør, at der generelt er meget lidt garvesyre/tannin i kinesiske teer. De bliver derfor sjældent bitre.

KENYA
Den første tebusk blev plantet i Kenya i 1903. Produktionen er siden steget således, at Kenya i dag er et af de førende teproducerende lande i verden. Produktionen sker på mange små farme, som der findes over 200.000 af i Kenya. Teerne er kendt for deres fyldighed og gode farve. De er gode som morgenteer og går også godt med mælk.

JAPAN
Te er en central del af den japanske kultur. Det er især den grønne te, der bliver dyrket i landet, hvor den indgår i både de traditionsrige teceremonier og i japanernes hverdag - til måltider samt i tide og utide. De mest almindelige grønne teer i Japan er Sencha. Sencha fås i mange kvaliteter og er kendt for at have jadegrønne, nåleagtige blade. Teen er klar og gulgrøn i koppen med en græsagtig og sød smag. De bedste Sencha’er høstes fra april til maj.

Den fineste af de japanske teer er Gyokuro. Det er teen, man serverer for sine gæster. Tebuskene gror i skygge en del af året og vokser derfor langsomt. Dette gør, at bladene producerer mere chlorophyl og dermed bliver mere mørkegrønne i farven. Desuden dannes der mindre garvesyre, så smagen bliver mild og sødlig. Teen plukkes kun en gang årligt. Gyokuro er også de teblade som ligger til grund for Matcha teen. Matcha te består nemlig af (ekstremt fintmalede og) pulveriserede Gyokuro teblade.